Sompo Japan
  • Project Scope DESIGN PROPOSAL
  • Location SOMPO / KAVACIK İSTANBUL
  • Area 19000 m2
  • Year 2020

Sompo Japan

The design project we have completed for the interior of a 19000 m2 building in Kavacık for Sompo Sigorta, one of the world's leading international insurance companies, consists of 15 floors with basement floors included. The project started in January 2020 and was delivered as a design project in February of the same year.

In creating the overall design language, our first starting point was to reflect the strong identity of the company on all floors and to create an environmental design as an integral part of the interior. Notable aspects in the design process were open and closed parking areas created by taking advantage of the building, creating an impressive reception area for visitors where gatherings and exhibitions could be held by the firm, and making the corporate image felt in all these areas.

In the plan scheme accounting for 905 people according to the brief, floors -5 and -4 were parking spaces for 60 cars; floors -3, -2 and -1 were reserved for cafeteria, training rooms, gym, library and social areas; ground and mezzanine floors incorporated reception area, meeting rooms and gathering area; floors 2 to 6 housed open office, executive rooms and social areas; and finally the 7th floor was designed as executive section, boardroom and social areas. While planning the executive section, the location and view of the building were taken advantage of. While a simple design approach supported by warm materials and landscaping was preferred for those working on the open office floors, a more formal and modern approach was adopted in the executive section. The ground floor was designed to integrate indoors and outdoors with wooden vertical dividers, to allow for the creation of transparent and semi-transparent areas, and an impressive reception area was created to welcome visitors and host gatherings, with a cascaded sitting area invoking a statue-like feel, for exhibition and social activities to be held. This is continued by large meeting areas and social area, diversifying the functions of the ground floor.